Művelődési Ház és Könyvtár

Tündérnap a könyvtárban

A nyári nagysikerű Tündértábor után az őszi szünet első napján Tündérnapot szerveztünk a Művelődési Házban és a Könyvtárban. Először a lányok elmesélték egymásnak és a „Kavar a nagyi klub” tagjainak, hogy a nyári tábor után mi minden ügyes dolgot (kézimunkát, ételt, süteményt) készítettek, vagy próbálkoztak. A nagyik megnyugtatták őket, előfordulhat mindenkivel, hogy nem sikerül, amibe belefogott. De nem kell csüggedni, legközelebb majd sikerül. Vendégeket is hívtunk a Tündérnapra, eljött hozzánk a Makói Hagymavirág Foltvarró Egyesület négy tagja, akik nagy türelemmel és ügyességgel mutatták meg a lányoknak és a nagyiknak, hogyan lehet kevés anyagból gyorsan apró meglepetéseket készíteni.

A foltvarrókat a szegedi Somogyi-könyvtár anyagi támogatásával hívhattuk meg, köszönjük szépen nekik. Először eperkét készített mindenki, ami nagy sikert aratott. Ez féltenyérnyi piros pöttyös anyagból és zöld levélkéből áll, össze kell varrni, kitömni és a levélkét rávarrni, majd hosszú cérnára fűzni, hogy nyakba lehessen akasztani. Aki ügyesebb volt, kettőt is készített. Következett a zöld béka kulcstartó, ami ki volt szabva, össze kellett varrni, kitömni és a szemeket rávarrni. Harmadikként madárkát varrtak, utána díszes fenyőfa következett. Közben a makói foltvarrók is „belekötöttek” a 13 méteres sálunkba, hogy az ő kezük nyoma is benne legyen. Az ügyes kezek dolgoztak, közben nagyokat nevettek és segítettek egymásnak. A nagy tündérek és a nagyik mellett volt óvodás, elsős és harmadikos kistündér is, akik szorgalmasan öltögettek.

Közben a konyhában a nagyik főzték az ebédet. Tárkonyos csirkeragu leves készült, utána aranygaluska sült (ezt mások egérkének is hívják), sülés után fahéjas porcukorba forgatták. Desszertnek almarózsák sültek. Délig elkészültek a varrással, együtt megebédeltünk. Az ebéd költségeihez mindenki hozzájárult, amit a sárga dobozunkba kellett bedobni. Reméljük, jól érezte magát mindenki, további ötleteket kaptunk a közelgő ünnepekre. Mert hiszen az ajándéknak nem a pénzben mért értéke a fontos, hanem ha szívből adják.

A „Kavar a nagyi klub” süteményeivel legközelebb november 17-én délelőtt találkozhatnak, amikor is a Csillagtúra elnevezésű sportesemény idején az iskola ebédlője előtt fogják árulni a finom sütiket. Kézműves foglalkozás a decemberi Praktika Advent című rendezvényen lesz.